Dogman ja puruluut

Aloitimme koirien puruluiden myynnin jo 1960-luvulla, ja nykyään meidät yhdistetäänkin vahvasti juuri puruluihin. Vuosien varrella olemme kehittäneet valikoimaamme, ja tänä päivänä tuotevalikoimamme kattaa yli 100 erilaista puruluuta: jauhettuja, puristettuja, rullattuja, monen eri muotoisia ja kokoisia, erilaisia puruvastuksia ja herkullisia makuja, kaikkea aidoista luista hampaidenhoitopuruluihin.

”Teemme tiivistä yhteistyöstä muutaman tarkoin valitun valmistajan kanssa”

Missä puruluumme valmistetaan?

Olemme useiden vuosien ajan tehneet tiivistä yhteistyötä muutaman huolella valitun valmistajan kanssa Aasiassa, Keski-Amerikassa ja Euroopassa. Yhdessä heidän kanssaan kehitämme jatkuvasti uusia puruluita koirille kaikkialla Pohjoismaissa.

 

Valtaosa koiran puruluistamme valmistetaan Aasiassa, kuten suurin osa markkinoilla myytävistä puruluista.

 

Heavenly-sarjan vahvatekoiset puruluut valmistetaan Keski-Amerikassa. Siellä valmistuksessa käytetään erityistä tekniikkaa, jolla naudanvuota säilyy paksumpana, jolloin puruvastus on puruluussa suurempi.

 

Aidot puruluumme, jotka on valmistettu eläinten ilmakuivatuista osista, tulevat ruotsalaisilta ja eurooppalaisilta toimittajiltamme.

Tuotteiden valmistus

Perinteiset puruluut valmistetaan pääosin naudanvuodasta, mutta myös sian, peuran ja hirven vuotaa voidaan käyttää. Nahka puhdistetaan huolellisesti. Säilyvyyden parantamiseksi se säilötään suolalla, jota on käytetty samanlaisessa prosessissa jo vuosisatojen ajan. Nahka jaetaan syvyyssuunnassa useampiin kerroksiin. Päällimmäisestä kerroksesta (epidermis) valmistetaan parkitsemisprosessin jälkeen käsineitä, jalkineita ja laukkuja. Alemmasta kerroksesta (dermis) valmistetaan puruluita eikä nahkaa parkita kuten ylempää kerrosta.

 

Perinteisissä puruluissa käytettävä nahka kuivataan. Valkoisen värisissä puruluissa nahka valkaistaan ensin ja pestään sitten perusteellisesti vedellä, ennen kuin se jätetään kuivumaan. Puruluiden valmistuksessa nahka leikataan ensin pienemmiksi paloiksi. Sitten palat liotetaan pehmeiksi ja lopuksi muotoillaan lopulliseen muotoonsa. Tehtaillamme nahanpalojen muotoilu solmuiksi, rulliksi, tikuiksi, renkaiksi tai leteiksi tapahtuu käsityönä.

 

Muotoillut puruluut kuivataan uunissa, minkä jälkeen ne ovat valmiita. Jotkut niistä jatkavat tuotannossa vielä eteenpäin maustettaviksi: kana-, lammas- tai ankkafilettä pyöritetään puruluun ympärille tai puruluu dipataan maukkaaseen liemeen. Nämä puruluut kuivataan uudelleen uunissa korkeassa lämpötilassa.

Puruluut kanalla, ankalla tai lampaalla

Valikoimassamme on monenlaisia puruluita, joissa on lisänä kanan, ankan tai lampaan lihaa. Lihaa voidaan käyttää puruluun ympärille käärittynä, täytteenä tai naudanvuotaan sekoitettuna.

 

Kaikella käyttämällämme lihalla on korkein luokitus, eli se on elintarvikelaatuista (luokka A). Siihen lisätään hyväksyttyä rehuainesosaa glyseriiniä (n. 3 %) pehmentämään lihaa kuivauksen jälkeen, jotta sitä on helpompi pureskella, sekä säilöntäainetta kaliumsorbaattia (E202), joka ehkäisee hiivan, homeen ja tiettyjen bakteerien kasvua. Muita lisäaineita emme hyväksy.

 

Kasvatus, teurastus ja tuotteiden valmistus tapahtuvat korkeat laatuvaatimukset täyttävissä tiloissa, ja valmiit tuotteet täyttävät EU:n niille asettamat vaatimukset. Puruluidemme tuotantotiloissa on samat stardardit kuin ihmisille tarkoitettujen elintarvikkeiden tuotantotiloissakin. Laatua valvotaan tarkasti koko tuotannon ajan.

Laadunvarmistus

Meille turvallisuus on tärkeintä ja työskentelemme sen parissa kaikilla osa-alueilla – aina toimittajien ja tehtaiden valinnasta eläinlääkärin tarkastuksiin sekä läpinäkyvään tuotantoprosessiin ja raaka-aineiden jäljitettävyyteen asti. Asetamme toimittajillemme tarkat vaatimukset ja vaadimme, että he noudattavat Dogman's Code of Conduct -ohjeistoa, joka kuvaa yksityiskohtaisesti, kuinka heidän tulee toimia eläinten, työntekijöiden, alihankkijoiden ja ympäristön suhteen. Ohjeisto ei koske ainoastaan toimittajiemme omaa toimintaa, vaan myös heidän alihankkijoitaan ja koko tuotantoketjua. Vierailemme myös tehtailla, valmistajien toimipisteillä ja kasvatuslaitoksilla säännöllisesti.

 

Tuotantoa ja laatua valvotaan tarkasti koko valmistusprosessin ajan. Toimittajillamme on näyttää dokumentaatio, kuten hyväksytyt sertifikaatit ja raportit, joilla sisältö ja turvallisuus voidaan todentaa.

Kontti lähetetään keskusvarastollemme Ruotsin Åstorpiin vasta, kun se on läpäissyt tarkastukset.

Eläinlääkärivalvonta

Ennen kuin valmis puruluu lähtee tehtaalta ja lähetetään alkuperämaasta meille, tehdään valtion eläinlääkärintarkastus ja teetetään terveystodistus, joka kulkee puruluun mukana aina Ruotsin keskusvarastollemme asti. Ilman tätä todistusta puruluuta ei toimiteta Ruotsiin.

 

Kun puruluu saapuu keskusvarastomme läheiseen Helsingborgin satamaan Ruotsissa, suoritetaan riippumaton eläinlääkärintarkastus (Ruotsin maatalousviraston nimeämä eläinlääkäri) ja kaikki toimitukset testataan Salmonellan ja Enterobacteriaceaen varalta. Sen jälkeen Ruotsin valtion eläinlääketieteellinen laitos analysoi näytteet, ja ne on hyväksyttävä ennen kuin lähetys saa lähteä satamasta. Vasta kun kontti on hyväksytty, se lähetetään keskusvarastollemme Ruotsin Åstorpiin. Näiden tarkastusten lisäksi teemme myös itse puruluiden säännöllisiä tarkastuksia riippumattomassa laboratoriossa.

Puruluiden merkitseminen

Koiran puruluut on pakattu pakkauksiin, jotka täyttävät EU:n, Ruotsin ja Suomen lainsäädännön sekä Kilpailu- ja kuluttajaviraston asettamat vaatimukset. Merkinnät ovat yksinkertaisia ja selkeitä, jotta tiedot on helppo ymmärtää.

 

Jokaiseen pakkaukseen on merkitty eränumero, jotta voimme jäljittää valmistusprosessin ja saada tarkempaa tietoa sisällöstä, mikäli tuotteen kanssa tulee ongelmia.

 

Sisällysluettelo ja analyyttiset ainesosat löytyvät aina pakkauksesta. Myös tuotteiden koko ja puruvastuksen voimakkuus on merkitty selkeästi pakkauksen etupuolelle ja/tai tuotteessa olevaan etikettiin.