Dogmanin puruluuopas

– kaikki mitä sinun tarvitsee tietää koirien puruluista

Pureskelu, kalvaminen ja nuoleminen ovat luontaista toimintaa jokaiselle koiralle, ja niillä on useita tärkeitä tehtäviä. Kun annat koirallesi puruluun, se saa palkinnon sekä nautinnollisen rentoutumisen hetken, joka edistää myös hampaiden terveyttä. Tässä puruluuoppaassa kerromme, millaisia erilaisia puruluutyyppejä on, miten ne eroavat toisistaan ja mikä niistä on paras koirallesi.

 

 

Miten puruluut valmistetaan? Täältä voit lukea lisää erilaisten puruluittemme valmistuksesta!

Miksi koirille annetaan puruluita?

Useimmat koirat arvostavat, elleivät suorastaan rakasta, maukkaita puruluita. Sen lisäksi, että puruluu maistuu erittäin hyvältä, sen pureskelu vapauttaa koirassa endorfiineja eli hyvän olon hormoneja. Näin ollen stressaantunut koira voi rauhoittua, kun sillä on jotain pureskeltavaa.

 

Sen lisäksi, että säännöllinen pureskelu ja kalvaminen tyydyttävät koirien luonnollista pureskeluntarvetta, ne voivat edistää hampaiden terveyttä ja ehkäistä hammaskiveä hieromalla ikeniä ja hankaamalla hellävaraisesti hampaiden pintaa.Puruluu, pururengas vai purutikku?

Erilaiset koirat pitävät erilaisista puruluista – olipa kyse sitten koosta, mausta, puruvastuksesta tai muodosta. Ehkäpä koirasi suosikki on raakanahkasta valmistettu pururengas, puristettu puruluu reilulla puruvastuksella tai jokin erityisen maukas kanaa, lammasta tai ankkaa sisältävä puruluu?

 

Valikoimassamme on paljon koiran puruluita (yli 100 erilaista!), joiden muoto, maku, puruvastus ja koko vaihtelevat suuresti. Tarjolla on kaikkea pienistä jauhetuista ja helposti purtavista tikuista suuriin ja vankkoihin puruluihin, jotka kestävät pitkään.

Minkä kokoinen puruluu minun pitäisi valita?

Puruluun koko vastaa suunnilleen koirasi kokoa. Kaikkiin puruluihimme on merkitty koko: Extra small (XS), Small (S), Medium (M), Large (L) ja Extra large (XL). Koko kertoo siitä, millaisille koirille puruluu sopii. Koon lisäksi pakkaukseen on merkitty myös puruvastus asteikolla 1–3. Yksi täytetty ympyrä tarkoittaa kevyttä puruvastusta, esim. jauhettua purutikkua, kaksi täytettyä ympyrää tarkoittaa kohtalaista puruvastusta ja kolme täytettyä ympyrää tarkoittaa suurinta puruvastusta, esim. puristettua puruluuta.

Puristetut, rullatut ja jauhetut puruluut

Olemme jakaneet perinteiset, luonnolliset puruluut kolmeen ryhmään valmistustavan ja puruvastuksen perusteella. Niitä on saatavilla sekä ruskeina että valkoisina. Ruskeat ovat täysin käsittelemättömiä, kun taas valkoiset on vaalennettu valkaisemalla raakanahka hellävaraisesti ennen valmistusta. Valkoiset puruluut ovat siis hieman huokoisempia ja helpommin pureskeltavia kuin ruskeat.

 

Puristetut
Puristetussa puruluussa on useita kerroksia kuivattua raakanahkaa puristettuna yhteen tiiviiksi, vahvaksi puruluuksi. Se antaa suuremman puruvastuksen, jolloin myös käyttöaika on pidempi kuin esimerkiksi rullatuilla puruluilla.

 

Rullatut
Rullatut puruluut, joita kutsutaan usein pururulliksi, ovat kuivattua naudan raakanahkaa, joka on rullattu kokoon, jotta puruluu kestää riittävästi pureskelua. Niitä on saatavilla eri mallisina, kuten suorina rullina, renkaina tai solmuluina.

 

Jauhetut
Jauhetut puruluut ovat kuivattua raakanahkaa, joka on jauhettu ja sekoitettu riisiin, jotta sitä olisi helpompi pureskella. Ne on suunniteltu erityisesti pienemmille koirille ja koirille, joilla on vaikeuksia pureskella puristettuja tai rullattuja puruluita.

Kanaa, ankkaa tai lammasta sisältävät puruluut

Olemme lisänneet moniin perinteisiin puruluihimme kanafileetä, ankanfileetä tai lammasta. Ne ovat monien koirien suosikkeja, ja niitä arvostavat erityisesti hieman nirsommat koirat. Kanan-, ankan- tai lampaanlihaa sisältäviä puruluita on olemassa monia erilaisia. Joissakin suikaloitu filee on rullattu puruluun ympärille, toisissa se on sekoitettu raakanahkaan valmistuksen aikana, ja joissakin on kanatäyte. Tämä tekee pureskelusta erityisen maukasta ja nautinnollista.

 

Maustetut puruluut

Maustetut puruluut ovat myös pientä ekstraa, jota hieman nirsot koirat arvostavat. Niistä tehdään entistäkin herkullisempia kastamalla ne valmistuksen aikana maukkaaseen kana- tai naudanlihaliemeen. Yksi suosituimmista puruluistamme, jossa on enemmän makua, on Heavenly, premium-puruluu, joka kestää pidempään ja josta on saatavilla kolme eri makuvaihtoehtoa: Farmer's Beef, Farmer's Chicken ja Farmer's Natural (joka löytyy perinteisten rullattujen puruluiden joukosta). Niitä on saatavilla myös erikokoisina ja -muotoisina.

Joitakin valikoituja suosikkipuruluita

Easy Chew on puristettu puruluu, jossa on kanaa käärittynä purutikun ympärille. Käytännöllinen muoto tekee puremisesta helpompaa verrattuna tasapaksuun puruluuhun. Saatavilla eri kokoja useimpien koirien tarpeisiin.

Chicken Chip Rolls ovat maukkaita naudannahkarullia, joissa on pieniä kanapaloja. Se saa herkullisen kanan maun jakautumaan tasaisesti pureskelun aikana. Saatavana purutikkuina, rullina ja renkaina.

Chicken stuffed bone on puristettu puruluu, joka kestää hyvin pureskelua ja jossa kana on puruluun sisällä eikä käärittynä sen ulkopuolelle. Täydellinen niille koirille, jotka haluavat pureskella kanaa syömättä loppuosaa luusta.

Raakanahasta valmistetut purutikut ovat erittäin suosittuja. Kanaversio on myydyin puruluumme, mutta luita on saatavilla myös ankan tai lampaan makuisina.

 

 

Löydä suosikkisi täältä!

Luonnonpuruluut

Luonnonpurut ovat esimerkiksi naudan, sian, lampaan, kaniinin, siipikarjan ja kalan osia, jotka on ilmakuivattu huolellisesti maun ja tuoksun säilyttämiseksi. Ne voi olla mitä tahansa aina sian korvista ja kuivatusta maksasta peuran sarviin tai sonninsuteihin. Luonnonmukaiset puruluut ovat 100-prosenttisesti luonnollisia eli täysin lisäaineettomia.

Asiat, jotka on otettava huomioon, kun annat koirallesi puruluun

Muista aina valvoa koiraasi, kun annat sille puruluun tai muun palkinnon, ja varmista, että koiralla on aina raikasta vettä saatavilla. Muista myös, että pentujen vatsa voi olla herkkä. Alle neljän kuukauden ikäisille koirille puruluita ja palkintoja on annettava hyvin rajoitetusti ja tarkasti valvottuna.


Puruluut on tarkoitettu vain täydentämään koiran täysravintoa, ja niitä on aina annettava kohtuudella, vaikka koira kuinka rakastaisi niitä. Muista myös, että koirat, kuten ihmisetkin, voivat olla yliherkkiä tietyille ainesosille tai elintarvikkeille.